REFA USTA KİMDİR?
ÖZGEÇMİŞ
KISACA
Tasarladığı el yapımı bastonları başta Abdullah GÜL, Kenan EVREN, Turgut ÖZAL, Süleyman DEMİREL, Ahmet Necdet SEZER, Tansu ÇİLLER, Alparslan TÜRKEŞ, Mesut YILMAZ, Devlet BAHÇELİ, Türk Cumhuriyetleri Devlet Başkanları, B.Clinton, Hilmi ÖZKÖK, Doğan GÜREŞ ve birçok devlet adamı, ordu komutanları, sanatçılar, yazarlar,sivil toplum örgütleri başkanları başta olmak üzere tüm kesimlere ulaştırdı. Refa Usta Ahlat Bastonunun bir turistik ürün olarak öne çıkması yönünde çalışmalar yaptı.Bastonculuğa ilgiyi arttırdı.Bugün Ahlat Bastonları 150 çeşidi ile renk, desen, motifi ile her kesimden ilgi gören bir el sanatı konumuna gelmiştir. Refa Usta yaptırdığı baston kataloğu,oluşturduğu web sitesi ve katıldığı fuarlar ile Ahlat Bastonunun tanıtımına ve pazarlamasına katkı sağlamaktadır…
KİŞİSEL BİLGİLER
Adı-Soyadı: Refa GÖKBULAK
Doğum Yeri: AHLAT
Doğum Tarihi: 30.10.1969
ÖĞRENİM DURUMU
İlköğretim: Ahlat Alparslan İlköğretim Okulu
Orta Öğretim: Ahlat Selçuklu Lisesi
MESLEKİ FAALİYETİ
Ahlatlı baston ustası Refa GÖKBULAK, mesleki hayatına 1986 yılında yine baston ve ahşap ustası babasının yanında başladı. 1986-1992 yılları arası Refa Usta’nın çıraklık ve kalfalık yıllarıdır. Bu dönemde baston yapımında kullanılacak ceviz ağaçlarının ve boynuzların tespiti, biçimi, kurutulması, kabaca işlenmesi, cilalama tekniklerinin yanında baston üzerine işlenecek Türk motiflerinin seçilmesinde dikkat edilecek hususlar, nakış yapılması, oyma ve kakma teknikleri hakkında bilgi ve becerilerini arttırdı.
1992 yılında ustalığa başlayan Refa Usta, 1992’den bugüne kadar Ahlat bastonlarının aslına sadık kalmak suretiyle biçim ve süsleme bakımından çeşitlendirilmesinde büyük rol oynadı. Yine bir çok fuar, festival ve sergiye katılarak tanıtıma büyük katkı sağladı.
Türkiye ve Yurt dışında önemli liderlere baston yaptı. Cumhurbaşkanlarımızdan Turgut Özal, Süleyman DEMİREL, A.Necdet SEZER; başbakanlarımızdan Tansu ÇİLLER, Mesut YILMAZ, R.Tayyip ERDOĞAN; Amerika Birleşik Devletleri Başkanlarından Bill CLİNTON; yabancı büyük elçiler.Genel Kurmay Başkanlarımız, ordu komutanlarımız, bakan ve milletvekillerimiz, rektörler ve devlet adamlarına bastonlar yaptı.
Aldığı Ödüller, Katıldığı Fuar ve Festivaller
1) Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı (DÖSEM) 1994 El sanatları Yarışması Özel Ödülü
2) Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı 2001 El sanatları Yarışması Başarı Ödülü(ikincilik)
3) Uluslararası İzmir Fuarı (2004-2005 yılları 2 kez)
4) Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı 2007 İstanbul Taksim El sanatları Fuarı
5) Kastamonu Sarımsak Festivali (1998)
6) Zonguldak Devrek Baston Festivali (1992)
7) Her yıl Bitlis İli Kurtuluş törenleri ve Ahlat Kültür Haftası’nda sergi açılması
8) Türkiye Çapında Bitlis Valiliği ve Bitlis Kültür Müdürlüğü bünyesinde Türkiye Çapında çeşitli sergi ve festivallere katılım
9) Türkiye Cumhuriyeti Turizm Bakanlığı onur Belgesi
Sahip Olduğu Özel Kimlik Belgesi
1) Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Sanatkar Kimlik Belgesi
Yürütmekte Olduğu Projeler
1) Avrupa Birliği Türkiye Delagasyonu Doğu Anadolu Kalkınma Birimi kapsamında “Selçuklu Baston Modernizasyon Projesi”. Bu proje örnek proje olarak seçilmiştir…
AHLAT SELÇUKLU BASTON
“Tarihin ve göz nurunun ceviz ağacıyla birleştiği nokta…”